leseriet

Hei. Jeg heter Mohammed og er opprinnelig fra Somalia. På denne bloggen kommer jeg primært til å skrive om bøker og film; anmeldelser, tanker om litteratur/film og nyheter om forfattere/regisører/filmer som jeg har stor sans for.

Siste innlegg

Lenker

Bloggdesign

Gutt lager klokke-blir arrestert


USA er et fremgangsland på mange områder: Teknologi, forskning, underholdning, og tullete grunner for utvisning av elever.

Skoleelever har vært utvist for å ha på feil klær, for korte plagg, for ikke å synge skolesangen, for å ha hatt på t-skjorte med Pepsi-logo på når skolen feiret Coke-day (sponset av Coca Cola). Og denne uka ble en ung, fjorten år gammel gutt utvist for å ha laget en provisorisk klokke.

Gutten heter Ahmed Mohammed og har siden barneskolen vært interessert i bygge og fikle med ting. Så da han møtte opp på skolen mandag og viste frem en klokke han hadde bygget i løpet av tjue minutter over helgen, ville han imponere læreren sin, ikke bli anmeldt av lærerne for å ha bygget en bombe, arrestert, tatt fingeravtrykk av og utvist i tre dager.

Hendelsen, som fant sted i Texas, har nå nådd riksmediene i USA og er et het tema på Twitter og Facebook. Rasisme-anklagene og kravene om at lærerne og politifolkene som avhørte en mindreåring i timesvis uten å tilkalle foreldrene, blir nå krevd avskjediget. Siden det er Texas vi snakker om, skjer dette trolig ikke. Men siden hendelsen fant sted i USA, er det nesten ingen tvil om at Mohammeds familie vil saksøke og bli millionærer i løpet av de kommende månedene.

Det fortjener de også.
 

Klassiker får oppfølger


En av litteraturhistoriens mest berømte og minneverdige bøker får en oppfølger.

Femtifem år etter publiseringen av "Drep ikke en sangfugl", har den medieskye amerikanske forfatteren, Harper Lee, kommet ut av sitt tilbaktrukne liv for å annonsere publiseringen av "Go Set A Watchman", en oppfølger til debutromanen over alle debutromaner; "To Kill A Mockingbird".

"Go Set A Watchman" skal handle om den voksne Scout, og ble ifølge uttalelsen til Lee, skrevet en gang på femtitallet da forfatteren var et ukjent navn.

Faktisk var det boka hun ønsket å gi ut først, før en redaktør overtalte henne til å heller skrive om karakterenes barndom. Lee tok rådet, skrev "Drep ikke en sangfugl", og resten er,som de sier, historie.

"Go Set A Watchman" kommer ut samtidig i USA og Storbritannia den 14. juni 2015.

Sett i gang med gjenlesingene og forhåndsbestillingene!

Xi Jinping i Latin AmerikaKinas president Xi Jinping er disse dager på statsbesøk i flere fremtredende Latin amerikanske land. VM-arrangøren Brasil som også var vert for BRICS-møtet, sto først i køen. Der tilbrakte Xi tre ekstra dager etter at Putin, Zuma og Modi hadde reist hjem. Handel-og investeringsavtaler verdt milliarder dollar ble utvekslet.

Liknende avtaler ble skrevet under og skålt over med champagne i Buenos Aires. Argentinas president Christina Fernandez var synlig lettet over at kineserne er villige til å streke Argentina en hånd både når det gjelder økonomisk - ved å låne Argentina penger til infrastrukturinvestering i milliardklassen- og politisk i det landet prøver å holde unna finansgriperne i USA. Det siste kan vise seg å være mer verdt for Argentina på kort sikt enn milliardene Kina har lovet at Argentina skal få i lån og kreditt.

En del eksperter påpeker at Jinping og Kina med disse besøkene markerer seg overfor USA. Der Kina før forsøkte å gå forsiktig frem i dørene når det gjelder USAs nære innflytelsesområde, gjør kineserne nå det tydelig at også de kan og vil leke i USAs bakgård. Ikke nok med det; de er villige til å leke med amerikanernes erkerivaler i regionen: Venezuela, Cuba og i mindre grad Argentina.

Noen eksperter hevder at milliardene Kina og Jinping pøser over Latin Amerikanske land ikke noen motreaksjon mot USA uttalte politikk om å tøyle Kinas fremgang i Øst-Asia ved å inngå eller styrke allianser i Kinas nabolag. Derimot mener disse ekspertene at Kinas inntok i Latin Amerika, er en naturlig videreføring av Kinas umettelige behov for råmidler. Brasil og Venezuela har olje, og Argentina har ikke bare biff og soya, men representerer også en gunstig investering på et tidspunkt da alle finansinstitusjoner og land nekter landet lån.

Konsekvensene av alle disse manøvrene kan fort bli store. Faktisk er det mye som tyder på at det allerede skjer. New York Times skriver i dag at kinesisk turisme i Vietnam har gått ned med tretti prosent etter urolighetene for noen måneder siden, der protester førte til angrep og plyndring av kinesiske forretninger i landet.

Foreløpig er konsekvensene på det økonomiske plan. Men dersom konfrontasjonene og partenes posisjoner hardner til, er det fare for at ting eskalerer.

En kan bare håpe på at så ikke skje. 

ODELSGUTTHan skjøtta odelsgården
Hele året jobba han
En dag kom brev som sa tiden var overmoden
Han måtte pakke og dra tilbake til Afghanistan

Han strever som han gjorde sist
dukker for en kule, bombene drønner
Overlever enda en dag, er litt trist
Mistet enda en i dag, en av Norges sønner

"Mamma, kan ikke du skrive
brev, det er lenge sia sist!
Vi er ute daglig for å krige
i en gammel, råtten tvist

Så mora går og forfatter
om ymse store og mindre ting
Om følas voksing, og avisas debatter
Og hvor glad hu er i gutten sin

Hver gang han må ut på patrulje
Tar han alltid breva med
Det styrker hans tro og vilje
når han på TV ser protestene, hjemme

Han kalles en forbryter
På universitetenes kafé
De leser om Aristoteles' dyder
Mens han dør i deres sted

Når odelsgutten kommer hjem
sender de han til mora i en boks
Kongen sender en hilsen og en klem
Kommentarene sier han var en torsk

Vi kan krangle så busta fyker
Men la oss først takke de
Som i navnet vårt drar og kriger
For frihet og demokrati

HAR DYR FØLELSER?

I forrige uke kom jeg over en veldig interessant lengre artikkel i New York Times Magazine. Artikkelen med den fengende tittelen " Zoo Animals and Their Discontent" (som du kan lese her) handler kort sagt om hvorvidt dyr har tanker og følelser som kommer til uttrykk i deres atferd.

Som artikkelen påpeker, vil de fleste som har kjæledyr svare med et rungende ja på spørsmålet dersom/når de blir spurt. De fleste forskere er ikke enige.

Men det er ikke de artikkelen handler om.

Istedet følger artikkelen en veterinær og behaviorist ved navn Vint Virga.

Virga er en dyreelsker. Før han sluttet i jobben sin som veterinær for gå utdanne seg som behaviorist, lappet han skader på hester i gjenskinnet fra lykter og "utførte keisersnitt på kyr på beiteåkrer mens fluene summet" rundt ham.

En natt etter å ha behandlet en flat coated retriever som hadde blitt påkjørt, så han hvordan hundens tilstand bare ble verre og verre. Den var i sjokk, pulsen var svak og øynene ufokusert. Virga trodde ikke hunden hadde lenge å leve.

Så gjorde han noe uvanlig; han satte seg sammen med hunden og holdt den. Klokka hadde passert 03:00. Til sin overraskelse oppdaget han snart at hundens puls startet å ta seg opp. Og da morgenen kom, var hunden ikke til å kjenne igjen.

Virga trodde ikke at hundens rekonvalens hadde en medisinsk forklaring. Han hadde mistanke om at det hadde en psykologisk forklaring.

Som behaviorist tror han i dag at dyrenes handlinger, hvorenn grunnløse de kan se ut for de fleste, har en betydning som kan tolkes. I arbeidet hans betyr det at dyrene kan være deprimerte, ha angst, lide av fremmedgjøring og til og med være suicidale.

Det er ikke uvanlig eller nytt at atferden til forskjellige dyr blir tillagt grunn og til og med moralsk ansvar. For eksempel ble dyr rettsforfulgt for skader mot mennesker og eiendom i en del land (rettsforfølgelsen av ei sugge for mord i Savigny i Frankrike der den fikk utpekt en forsvarer er et berømt tilfelle). Det er heller ikke uvanlig å møte hundeeiere som påstår at hunden deres er deres beste venn, elsker dem eller på en eller annen måte besitter menneskelige kvaliteter. Men hvor langt skal man gå med et slikt syn?

I artikkelen tas et fantastisk spørsmål opp;dersom diverse dyr i dyrehage sies å ha depresjon, hvorfor finnes det ikke påvist i dyrenes naturlige omgivelser. Irene Pepperberg, en sammenliknende psykolog fra Harvard, forteller i artikkelen at det ville vært en dødsdom for et dyr å hengi seg til slikt i naturen. Enten ville det dø av sult, eller så ville det bli drept av rovdyr. " Det minner meg på en måte om mine jødiske besteforeldre som hadde et mye tøffere liv enn det jeg har. Jeg tror ikke det aldri falt dem inn å være depressive." sier Pepperberg.

Virga mener både at dyr kan være depressive, men også at deres psykologiske lidelser bør medisineres med de samme medisinene mennesker får mot de samme lidelsene. Så han foreskriver Prozac og diverse andre medikamenter til dyrene, basert på tolkningene han gjør av deres atferd.

Artikkelen anbefales.

Tror du at dyr har tanker og følelser som kommer til uttrykk gjennom deres atferd? Tror du at hunder kan else? Gjør det noe fra eller til hva forskere sier?    


 

MENNESKELIGE INSTRUMENTER

For noen år siden (dette var i Youtubes spede år) sendte en venn meg en video av en gjeng acapellasangere som sang Phil Collins' "In The Air Tonight" i metroen i Paris. Gruppa heter Naturally 7 og besto (og består ennå) av syv medlemmer (en av originalmedlemmene valgte å forlate gruppen i 2010).

De hadde møtt hverandre i kirken der alle var med i kirkekoret. Men i tillegg til å synge var disse guttene interessert i å skille seg ut blant alle acapellagrupper; de bestemte seg for at ethvert gruppemedlem skulle lære å lage minst ett musikkinstrument med stemmen sin. Tretten år senere startet de å gjøre seg bemerket.

De opptrådte på festivaler, i små klubber og på TV-programmer. Så kom en viss Michael Bubblé bankende på døren: Han ville ha dem med på turneen sin som oppvarmingsband og backupsangere. 

Gruppen synger en blanding av egne sanger og cover-låter. En av de mest populære coversangene som de har gjort, og som etter hvert har blitt en gjenganger i deres reportoar, er Coldplays " Fix You". En annen populær sang som de pleier å opptre med, er en av deres egne som heter " Keep the Customer Satisfied" Under kan se gruppa synge begge live.

 

BRODEREN

De beste iblant oss, er ikke hjemme i natt
De sitter og våker, i fremmede åker i natt
De kjemper for våre retter, jeg håper at du vet
For når det onde kommer, hjelper det lite med relativitet

Broderen sier at han ikke tror på krig
Sier det er usivilisert så, han lar gladelig andre ofre livet sitt
Vi lever i endetiden, det gjør vi sannelig
For det er ?kke rent få, som tror det er gratis å leve fritt

Si meg når faen ble det, så politisk ukorrekt?
Å heie på gutta våre, rope gi terrorista inn!
Vel, det er nå sånn at, jeg synes det er ganske frekt!
Å bortrelativisere prisen andre betaler for friheten din!

Broderen sier, du støtter kriger i fjerne land
Droner, spioner, over kvinner og barn
Jeg forsøker å få broderen, til å se det fra min kant
Men antenna er nede, bare han vet hva er sant

Broderen er kke dum han, han leser Platon og Sartre
Sokrates svarer?n, på hva han skal mene om folk og fe
Han tror ondskap beseires med utropstegn om man vil
Og ikke på slagmark, der patrioters blod går til spill

Gutta i skauen, de er langt fra gården si
Så tenn et lys, be til Gud om å stå dem bi
Må de alle vende hjem igjen, med alle lemmer i behold
Og må deres offer, kreve så lite som mulig vold

La oss heve glasset, for de som døde og dør i vårt navn
Trøst de etterlatte, del med dem deres savn
Vi vil aldri glemme, de døde for vår frihet og skinn
Om ikke brødre i blodet, så regner jeg hver og en som broderen min

Til døden skiller oss ad

Er 'kke no'n bitch når jeg innrømmer det
At jeg falt, da ho tok alt
Jeg elsk a, så det er kk rart det smalt

Ho skreik mot meg
Jeg skreik mot ho
Det er nå sånn det blei slutt, til slutt

Så jeg bur for mæ
Og de bur for sæ
Men du kan tenke deg at, fammen ikke har det så greit

Vi slåss om han
Ho sårer han
Men ho vil kke vedkjenne seg det, tispa gir fan i det

Ho treffer meg
Jeg treffer ho
Busta fyk, så vi svir gladelig ned alle stier og bro

Han Kappemannen
Han Dommeren
Tro'ru kke han prøver å skille oss ad!

Han skjenner mæ
Så faen råda ha' ho
Sier; alt av ditt ska deles i to

Men argumenta has
Er, som en sval bris, som varm piss
Har kke en fan, sjans, kan kke overkomme hennes kvinnelist

Så det blir besøksforbud
Bak murene en tur
Men enn om jeg er ner, så e jeg faen ennå ikke knust

Han gutten min
Han sønn min
Sitter nok et sted, og speider blindt etter fattern sin

Han er gla' meg
Seb, pappa e gla i deg!
Ofrer alt, finn i fei,frem en vei til deg

Om jeg må selle alt
Gi Gamle-Erik alt
Så gjør jeg det, som en mann, kommer frem til han

Og nå vi blir forent
Vil vi forbli forent
Slik det allti var ment

Til døden skiller oss ad
Til døden skiller oss ad
Ja, til døden skiller oss ad

 

Hu dama til Even

Hu dama til Even
Hu er en ener
Men han vet nå ikke det

Han kaller a fitta
Av og til tispa
Og hu ler kjærlig av det

En kveld tar han og stikker
Ned hånda i hennes bukser
Han eier ikke skam

Jentene sier hu er billig
Guttene at hu er villig
Hu vil nok aldri gå fra ham

Av og til bevrer
Leppa, kroppen skjelver
For jeg elsker a inderlig

Hjertet vil si det
Huet sier «Ti stille»!
«Du kan kke kjempe i hennes krig»

Så jeg lar ulven
Rovdyret, Even
Skamfer a med tusen bit

Hu dama til Even
Hu var en ener
Nå har a unger alene, og strever med sitt

Jeg så a på gata
Gikk taus forbi a på Plata
På vei til patrisierhuset mitt

Spør ikke om jeg angrer
Eller om jeg klandrer
Meg selv for sånn som det ble

Tårene speiler
Skylden hamrer og negler
Og børen tvinger meg på begge kne

Men når gjengen kommer sammen
Og nostalgien varmer som flammen
Tar latteren skyldens brodd

Ingen av oss vil åpent angre
Eller klandre noen av de andre
For vi mener hu burde tatt grep om sin lodd

Hu dama til Even
Er ikke med oss lenger
Jeg håper hu er lykkelig der hu er

Jeg håper hu daglig våkner
Til regnbue og grønne enger
Og omgis av bedre venner enn hu fikk herMetafysisk kor

Far sier at meningen med livet
er en øl i hånda og kvinne i huset
Noen få lojale venner
og lønn for det en strever

Har han rett i det?
Har hun funnet Visdommens tre?
Det er det han sikkert tror
Men han har ikke konfrert med mor

Mor er mer nøktern og konservativ
Hun lever et sømmelig, kristent liv
Hun er i kirka hver søndag
Hun tror alt skal gå til, når en er på Jesus' lag

Har hun rett i det?
Har hun funnet Visdommens tre?
Det er det hun sikkert tror
Og det opprører min storebror

Min bror er en uforbederlig ateist
Han kaller seg selv en rasjonell realist
Han sier vi fødes, lever, før vi dør
Og vår væren er like meningsløs som før

Har han rett i det?
Har han funnet Visdommens tre?
Det er det han sikkert tror
Og jeg spiller fjerde fiolin, i dette metafysiske kor
 

hits