leseriet

Hei. Jeg heter Mohammed og er opprinnelig fra Somalia. På denne bloggen kommer jeg primært til å skrive om bøker og film; anmeldelser, tanker om litteratur/film og nyheter om forfattere/regisører/filmer som jeg har stor sans for.

Siste innlegg

Lenker

Bloggdesign

Filmanbefaling: Wild Tales


Wild Tales

Regi: Damián Szifron
Med: Ricardo Darin, Oscar Martinez, Leonardo Sbaraglia, mfl.

Terningkast: 6

Det er en klisje at latin-amerikanere har et reaksjonsmønster som er noe hetere, mer uttrykksfullt, mer "overdrevent" og lidenskapelig, for ikke å snakke om spennende enn de fleste. Men det er en klisjé som, sann eller ikke, i hvert fall gjør at JEG elsker å se filmer fra Sør-og-Latin-amerika. Ikke bare er karakterene mer relaterbare, men konfliktene som settes på spissen er også langt mer gripende enn det Hollywood ofte serverer oss.

Argentinske Damián Szifrons "Wild Tales" er ikke noe unntak.

Szifrons film består av seks novellefilmer som alle handler om gjengjeldelse. Åpningshistorien, som også er den korteste, handler om en mislykket musiker som bringer sammen en gruppe mennesker for en nedtur av en reise. I den andre novellefilmen får en ung kvinnelig servitør mannen som ødela familiens økonomi til kunde og blir egget til å ta livet av ham av en kollega.

Den tredje novellefilmen, min favoritt av alle seks, er noe inspirert av Steven Spielbergs "Duel". Hovedpersonen, en forholdsvis rik jappe, kommer i stedet i konflikt med en aggressiv bilfører, fornærmer ham, blir strandet når et av hjulene punkterer og må kjempe for livet mens han venter på politiet og tauebil.

De neste to novellefilmene er også sterke. I "Bombita", faller hovedpersonens liv fra hverandre når han forsøker å kjempe mot byråkratiet en kommer i kontakt med når man får bilen tauet. Og i den femte novellen, får en fattig gartner et tilbud om å redde sønnen til arbeidsgiveren fra fengsel og sikker død, mot å bli økonomisk kompensert.

Det som gjør disse to novellene, er ikke bare gjenkjennelseseffekten og måten de kommenterer de politiske og sosiale forholdene i Argentina på, men også det oppfinnsomme manuset, de gode skuespillprestasjonene og den gode regien.

Favorittnovellen til mange av filmens fans er likevel ingen av disse. Den æren får avslutningsnovellen. Der møter vi et lykkelig ungt par på sin bryllupsdag. Det er musikk, det er gratulasjoner og det er dans. Helt til bruden får mistanker om at hennes utkårede har vært utro, og at hans elskerinne er til stede. Og med det går alt til helvete. På en morsom måte.

Anbefales på det varmeste.

Stina- filmblogger

27.09.2015 kl.21:40

Et herlig kaos av en film :)

Trude

21.12.2015 kl.13:58

Hei Mohammed,

Har du en mail jeg kan nå deg på?

Hilsen Trude

leseriet

23.12.2015 kl.12:50

Trude: Hei Trude. Du kan nå meg på mohamed01278@hotmail.com

Berit

07.01.2016 kl.12:28

Hei og tusen takk for tips om filmen. Den skal jeg se! Kjempefin blogg du har, håper du fortsetter. Jeg leser med glede anmeldelser av både bøker og filmer.

hilsen Berit
hits