leseriet

Hei. Jeg heter Mohammed og er opprinnelig fra Somalia. På denne bloggen kommer jeg primært til å skrive om bøker og film; anmeldelser, tanker om litteratur/film og nyheter om forfattere/regisører/filmer som jeg har stor sans for.

Siste innlegg

Lenker

Bloggdesign

I bakspeilet: Malcolm X


Malcolm X

Regi: Spike Lee
Med: Denzel Washington, Angela Bassett, Albert Hall, Spike Lee, Delroy Lindo, mfl.
Lengde: 3 timer og 20 minutter

Spike Lee var en gang en av Hollywoods mest interessante regissører. Han var independent-filmskaperen som skrev sin egen billett inn til filmbyen med sin første langfilm i 1986 med  "She's gotta have it". Han var barrierebryteren som sparket inn døren til de godes selskap med "Do the right thing" (1989). Og han var kontroversskaperen som ble beskyldt for å være antisemitist med "Mo better Blues" (1990), "Jungle Fever" (1991) og ikke minst- "Malcolm X" (1992).

Med unntak av noen få filmer, "Summer of Sam" i 1999, "25th hour" i 2002 og "Inside Man" i 2006, utgjør "Malcolm X" høydepunktet i regissørens karriere. Filmen har alt man forventer i en Spike Lee-film; en hovedperson som sier og gjør ting som vekker sosial uro, en telegrafert og høylytt tilstandsrapport om raserelasjonene i USA og det jeg liker minst ved regissørens filmer: skuespilleren Spike Lee.

Om Lees skuespillevner er et stort minus, og det er det, så er Denzel Washington i tittelrollen noe av det beste fra skuespilleren. Washintons prestasjon er så god at man ganske enkelt glemmer å se skuespilleren, noe som ikke overraskende førte til at han ble Oscar-nominert for, men tapte-urettmessig i mine øyne- mot Al Pacino (Scent of a Woman).      

Historien filmen forteller handler om livet til Malcolm Little. Gutten, tjuven, fengselsfuglen, rasisten, sektmedlemmet, taleren, helten, skurken, muslimen og martyren som senere ble bedre kjent som Malcolm X.

Er du opptatt av politikk, USA og motstykket til Martin Luther Kings ikke-voldsfilosofi, så er "Malcolm X" en film du absolutt bør se.
 
 

hits