leseriet

Hei. Jeg heter Mohammed og er opprinnelig fra Somalia. På denne bloggen kommer jeg primært til å skrive om bøker og film; anmeldelser, tanker om litteratur/film og nyheter om forfattere/regisører/filmer som jeg har stor sans for.

Siste innlegg

Lenker

Bloggdesign

Filmanbefaling: Brasils hjerte


Brasils hjerte


Regi: Walter Salles
Med: Fernanda Montenegro, Vinícius de Oliveira, Soia Lira, Marília Pêra, mfl.

Terningkast: 6

Dora (Fernanda Montenegro) er en nokså følelsesmessig avstumpet pensjonert lærer med en noe spesiell jobb. Hun skriver brev for folk som ikke kan lese og skrive. Hver dag tropper hun opp på sentralstasjonen i Rio og får i fanget intim detaljer om folks liv. En mann skriver til sin elskede. En kvinne til sin mann bak murene. En annen til en som lurte ham. Osv.

Dora skriver brevene, tar seg betalt, men sender sjeldent brevene.  Noen river hun i stykker, andre oppbevarer hun i en skuff hjemme, og alle blir brukt til å underholde venninnen Irene (Marília Pêra)

Ni-åringen Josués (Vinícius de Oliveira) mor oppsøker en dag Dora og ber henne skrive et brev til Josués far-Jesus. Gutten har aldri møtt faren sin, delvis fordi Ana (Soia Lira), moren, ikke har ønsket det. Men nå insisterer gutten på å bli kjent med sin far, og Ana er villig til å bruke sin kommende ferie til å ta ham til faren.

Det skjer aldri. Like etter at Dora forfatter brev nummer to for Ana, blir hun påkjørt og drept utenfor stasjonen. Josués, nå foreldreløs, oppsøker Dora og ber henne skrive et nytt brev til faren, denne gang for å informere ham om hva som har skjedd og gjøre ham klar over den prekære situasjonen sønnen hans befinner seg i. Men fordi Josués ikke har penger, avviser Dora guttens anmodning. Til og med når hun ser ham springe etter toget hennes når hun skal hjem.

Enda hun er avstumpet, er Dora likevel ikke et monster. Og når samvittighetens gnaging blir for uutholdelig, bestemmer hun seg for å strekke en hånd til gutten og hjelpe ham med å bli forent med faren. Kjapt og uten komplikasjoner. Men det skal vise seg å ikke være lett. Og snart er Dora mer knyttet til gutten enn hun ønsket. Mer enn hun kanskje kan takle.

Walter Salles? Sølvbjørn-vinnende og dobbelt Oscar-nominert (Beste fremmedspråklige film og Beste skuespillerinne) er en film som griper kjapt fatt i ens hjerte og sakte klemmer, og klemmer, og klemmer til man blir varm i toppen og våt i øynene.

Skuespillet er så neddempet og naturlig at man glemmer at det er der. Manuset er eksemplarisk godt, og regien er så god at man skulle ønske filmen fikk enda en Oscar-nominasjon (foran Roberto Benigni). At det ikke skjedde sier mer om Oscar-akademiets manglende bakkekontakt enn om jobben Salles har gjort her.

Anbefales på det varmeste.  

hits