leseriet

Hei. Jeg heter Mohammed og er opprinnelig fra Somalia. På denne bloggen kommer jeg primært til å skrive om bøker og film; anmeldelser, tanker om litteratur/film og nyheter om forfattere/regisører/filmer som jeg har stor sans for.

Siste innlegg

Lenker

Bloggdesign

Filmanbefaling: Rabbit Proof Fence


Rabbit Proof Fence


Regi: Phillip Noyce
Med: Evelyn Sampi, Tianna Sansbury,Laura Monaghan, Kenneth Branagh, David Gulpilil

Terningkast: 6

Intro: Enda mine skriblerier om film så langt ikke har tydet på det, er jeg en stor fan av filmer som er basert på eller inspirert av virkelige hendelser og menneskers liv. Jeg har ikke tall på hvor mange slike filmer jeg har sett, men noen hundre er det. De fleste av dem har vært forglemmelige. Men de gode, de virkelig gode, har vært så gode at de har etset seg fast i bevisstheten og evner å gjøre meg inspirert, nedstemt, håpefull, forundret, sjokkert, rasende. «Schindlers liste» er en av disse filmene. Det er også «Hotel Rwanda», Terry Georges eksepsjonelle film fra 2004 om folkemordet i Rwanda i 1994.

Det samme er Phillip Noyces sterke, kritikerroste og prisbelønte «Rabbit Proof Fence».

Om filmen: 1931,Vest i Australia. Søstrene Molly (14) (Evelyn Sampi) og Daisy (Tianna Sansbury)bor i den lille urfolkbyen Jigalong, langs et flere tusen kilometer langt gjerde, kalt «rabbit-proof fence», bygget for å beskytte avlingene til bøndene i området.  

Som et ledd i å «sivilisere» urbefolkningen og skape dem i eget bilde har myndighetene bygget flere barnehjem og vedtatt lov som tillater at barna aboriginer-barn kan fjernes og sendes til barnehjem langt fra sine familier.

Når barna er ferdige med «opplæringen» på disse institusjonene, er det meningen at de skal begynne å arbeide som tjenestefolk hos hvite familier og bli kulturelt og rasemessig «renvasket» for sine aboriginske kultur og «tendenser».

Molly og Daisy og kusinen deres, Gracie (Laura Monaghan), blir tatt og plassert på et av de ovennevnte barnehjemmene. Der er disiplinen hard, språket nedverdigende og fremtiden blek. Men jentene er både utholdende og viljesterke. Og en dag bestemmer de seg at nok er nok og rømmer fra barnehjemmet.

De vil hjem.

Den eneste måten de vet å komme hjem på, den eneste måten de kan orientere seg hjem på, er å finne den nærmeste delen av kaningjerdet. Og det gjør de. Men det er bare starten på en mildt sagt krevende reise på over 2400 kilometer.

Og jagende etter dem, kommer A.O. Neville (Kenneth Branagh), mannen som er satt til å styre aboriginernes affærer for myndighetene, og Moodoo (David Gulpilil, som fikk debuten sin i «Walkabout», en annen fantastisk australsk film), en aboriginsk sporingsekspert,

Hvorfor du bør se den: Jeg kan nevne mange grunner, hvorav dette er bare noen; fordi dette er en fantastisk inspirerende og opprørende film; fordi du vil lære litt om Australias mørke og nære historie; fordi skuespillerne, til tross for sin unge alder, imponerer stort; fordi selv Hamlet og Henry V (Kenneth Branagh) spiller skurken.

Hvorfor du IKKE bør se den: Hvis du hater historie, gode dramafilmer og hater barn. Da er jeg redd at denne filmen IKKE er for deg.

Trivia: Phillip Noyce er mest kjent for å være en action-thriller-regissør (Salt, Clear and Present Danger). Så etter selve historien, var det for meg dette som var den største overraskelsen da jeg så filmen tidlig på 2000-tallet. 

hits