leseriet

Hei. Jeg heter Mohammed og er opprinnelig fra Somalia. På denne bloggen kommer jeg primært til å skrive om bøker og film; anmeldelser, tanker om litteratur/film og nyheter om forfattere/regisører/filmer som jeg har stor sans for.

Siste innlegg

Lenker

Bloggdesign

Beste og verste filmer: Charlize Theron

(bilde hentet fra The Telegraph)

Siden hun debuterte i ?Children of The Corn III: The Harvest? I 1995, har Charlize Theron vært i trettiseks filmer. På fredag har film nummer trettisju, ?Dark Places?, premiere her i Norge. Jeg skal se filmen i morgen og poste en anmeldelse av den enten sent i morgen eller på fredag.

Før det vil jeg bruke noen linjer til å rangere mine favorittfilmer av en av mine favorittskuespillere. En med store evner og et par skikkelig gode filmer fra å ta seg til toppen av makthierarkiet i Hollywood. Der er hun ikke ennå. Den boltreplassen er foreløpig forbeholdt Jennifer Lawrence, Scarlet Johansson, Angelina Jolie, Emily Blunt og Sandra Bullock.

Listen inneholder ti filmer (pluss fem bonusfilmer). Fem er filmene jeg mener er Therons beste, fem er filmer som får meg til å spørre: Var Theron ved sine fulle fem da hun sa ja til å være i dem? Og to er filmer jeg ville tatt med hvis jeg laget en topp ti-beste-Charlize-Theron-filmer. Det gjør jeg ikke. Her er jeg like nådeløs som Oscar-akademiet var før det ble populistisk og begynte å nominere for mange filmer.

Uansett. Her er lista.

Charlize Therons beste filmer:

5) Trapped: Theron spiller Karen Jennings, kona til en forsker (Stuart Townsend, Therons samboer fra 2002-2010). Når parets eneste barn, datteren Abby (Dakota Fanning), blir kidnappet av Joe Hickey (Kevin Bacon), kona hans, Cheryl (Courtney Love) og en medarbeider, blir plutselig den lille familiens liv et eneste mareritt.


Filmen ble slaktet av kritikerne da den kom ut og har en score på 18 % på Rottentomatoes. Det bør enhver som liker gode thrillere se bort fra. Både Theron og Bacon leverer gode prestasjoner. Det gjør også Dakota Fanning.

4: Mad Max: Fury Road. Filmen er fersk nok i manges minner til at en oppsummering av plottet er nokså bortkastet. Det som derimot er verdt å nevne, er at filmen ikke er like god som kritikerne skal ha det til (nei, den er ikke tiårets actionfilm) og Furiosa er ikke og vil ikke bli en like ikonisk karakter som Ellen Ripley eller Sarah Connor. Punktum.

3: The Italian Job: Remaken av Peter Collinsons mesterlige film fra 1969, ble overraskende bra I hendene på F. Gary Gray, Mark Wahlberg og Charlize Theron. Sistnevnte spiller Stella Bridger, datteren til Wahlbergs mentor (Donald Sutherland). Når faren og mentoren blir drept, slår Stella og Mark Wahlbergs Charlie Croker seg sammen for å ta hevn. I stil og med kløkt.


2: Young Adult: Det er ikke enkelt å gjøre en karakter som bevisst går etter en annens ektefelle sympatisk. Og en del kritikere mente at Theron, Diablo Cody (manusforfatteren) og regissør Jason Reitman (Up in The Air) ikke klarte det. Men jeg er av en annen oppfatning. For første gang siden «Monster», får Theron her et manus som gir henne rom til å virkelig strekke ut skuespillmusklene. Veldig severdig.


1: Monster: Filmen som beviste at Charlize Theron ikke bare var et pent ansikt. Hun kunne virkelig spille en sammensatt karakter. Ufyselig. Stygg. Skremmende. Uforglemmelig. Hennes beste film og rolleprestasjon til dags dato.

Honorable mentions:

The Cider House Rules


Og North Country

 


Jo mindre jeg sier om Therons verste filmer jo bedre er det. Under er filmene jeg skulle ønske ikke hadde eksistert.

Her er Therons verste filmer:

5: Head In The Clouds: En periodefilm som aldri tar av. Bortkastet.


4: The Burning Plane: Etter «Elskede kjøtere» (2000) og «Babel» (2006) ble regissør Alejandro González Iñárritu og manusforfatteren bak begge filmene, Guillermo Arriaga Jordan, utropt til et kreativt dynamittpar å se opp for. Samarbeidet endte kort tid etter. Iñárritu fant seg selv igjen med «Birdman» (2014). Jordan skrev for Tommy Lee Jones (The Three Burials of Melquiades Estrada). Han gikk selv bak kameraet med denne filmen. Resultatet er langt fra like godt som «Elskede kjøtere», «Babel» eller «TTBoME).

3: The Legend of Bagger Vance. Theron har ikke en spesiell stor rolle, men likevel. En av årtusenskiftets verste filmer.

2: Hancock: Theron og Will Smith spiller superhelter og eks-elskere. Resultatet er enda dårligere enn da skuespillerne delte lerretet i «The Legend of Bagger Vance».

1: A Million Ways To Die In The West. Denne filmen var så dårlig at jeg ble forbannet på Therons vegne da jeg så den på kino. Jeg hadde lyst til å reise meg opp og skrike til lerretet, spørre; Hvorfor Charlize, hvorfor?!


Hva er dine favorittfilmer med Charlize Theron? Hvilke eller hvilke misliker du mest?  Og skal du se «Dark Places»?


 

    
 

hits