leseriet

Hei. Jeg heter Mohammed og er opprinnelig fra Somalia. På denne bloggen kommer jeg primært til å skrive om bøker og film; anmeldelser, tanker om litteratur/film og nyheter om forfattere/regisører/filmer som jeg har stor sans for.

Siste innlegg

Lenker

Bloggdesign

Filmanbefaling: Madeo


Madeo

Regi: Bong Joon-ho
Med: Kim Hye-Ja, Won Bin, mfl.
Lengde: 2 timer og 8 minutter

Terningkast: 6

Når vi først møter den middelaldrende og ikke navngitte hovedpersonen i Sørkoreanske Bong Joon-hos "Madeo", fra 2009, baner hun seg en vei gjennom en åker mot kameraet. Så stanser hun og begynner å danse. Hun smiler ikke og virker tynget. Og likevel danser hun. Hun har en god grunn, det mener jeg i hvert fall. Men den får vi ikke vite før slutten av filmen.

Kvinnen er moren til Do-Joon (Won Bin), en utviklingshemmet og til tider aggressiv ung mann. Mor og sønn bor på et lite sted i det sørlige Sør-Korea, der moren forsørger familien ved å selge medisinske urter og driver med akupunktur på si. Faren til Do-Joon og mannen til hovedpersonen er død, noe som har gjort et nært forhold mellom mor og sønn enda nærere, men også tyngre.

Tilværelsen blir ikke enklere av at Do-Joon har en slett venn i Jin-tae (Jin Goo). Sistnevnte liker å utfordre Do-Joon til å gjøre ugagn, noe som bare øker motviljen de andre beboerne på det lille stedet møter Do-Joon med.  Men det bryr ikke Do-Joon seg om. Han reagerer heller ikke spesielt positivt på morens mas om å holde seg unna Jin-tae. Mest fordi han ser på Jin-tae som den eneste som behandler ham på en anstendig måte, som ikke gjør narr av intelligensen hans.  

Når ei tenåringsjente blir funnet drept på en brutal måte og Do-Joon blir plassert på åstedet av vitner, er det nesten ingen som blir overrasket over. De fleste antar at jenta må ha gjort narr av Do-joon og at han, som han pleier å gjøre, reagerte på det med vold.

Det lokale politiet gjør kort prosess med saken. Arrestasjonen av den tilbakestående unge mannen, blir fulgt av en undertegnet tilståelse. En lite motivert advokat blir utnevnt til å forsvare ham. Det hele ser ut til å være avgjort. Men det er før Do-Joons mor kommer på banen og begynner å etterforske saken på egen hånd.

Alle odds taler mot henne. Hun har ikke lest tonnevis med detektivbøker, gjør feil, misforstår ting og handler basert på gale premisser. Men hun gjør noe politiet ikke har maktet eller villet; søke og finne sannheten. Skritt for skritt (hun går mye).  

Og nåde den som står i veien for henne.

«Madeo» er alt det en glitrende film bør være; den har karakterutvikling, et intelligent manus, skuespillprestasjoner av de store-særlig Kim Hye-Ja, hovedpersonen, leverer en magnetisk skuespilljobb, og en slutt som er helt perfekt.

En av de beste filmene fra de siste ti årene.

Se den!

hits