leseriet

Hei. Jeg heter Mohammed og er opprinnelig fra Somalia. På denne bloggen kommer jeg primært til å skrive om bøker og film; anmeldelser, tanker om litteratur/film og nyheter om forfattere/regisører/filmer som jeg har stor sans for.

Siste innlegg

Lenker

Bloggdesign

Weetzie Bat av Francesa Lia Block


Weetzie Bat, tittelpersonen i Francesca Lia Blocks roman fra 1999 (i Norge, kom ut i USA i 1989), bor i Los Angeles og er, enda hun ikke selv har noen forbindelse til filmbransjen, opptatt av stjernestøvet den har drysset over østkyst-byen.

 Hun er, ifølge sine egne ord, en av byens vanlige innbyggere som faktisk ser det magiske ved byen; de legendariske danseklubbene, de berømte gatene og restaurantene og de historiske kinoene.

Når hun ikke er på jobben (hun er servitør), henger hun sammen med Duke. Han er ifølge Weetzie «skolens flotteste gutt» og kjører en Pontiac 1955-modell. Han er også homo, og bor sammen med bestemoren sin, Fi-Fi.

Dukes legning kommer frem alt for sent. Før det inviterer han stadig Weetzie på kino, på konserter og lærer henne å surfe, noe som får en til å tro at romantikk ligger i lufta. Når det blir tydelig at det ikke er så, blir historien også fragmentert og går i flere uinteressante retninger.

Fi Fi dør. Duke arver huset hennes og lar Weetzie flytte inn. Kort tid etter får begge kjæreste, og begge kjærestene flytter også inn i Dukes hus. Og ikke lenge etter bestemmer Duke, Weetzie og Dick, kjæresten til Duke, seg for å lage barn sammen. Uten å først informere Weetzies kjæreste, My Secret Agent Lover Man(!).

Litt på grunn av språket, men hovedsakelig på grunn av de «progressive» temaene Frances Lia Block tar opp, har en del kalt «Weetzie Bat» «original» og «banebrytende».

 Selv hadde jeg store problemer med bokas mangel på fokus, driv og overfladiske «originalitet»-mest ved å gi dyr og karakterer sære navn. En kan gjerne ha en hund som heter Slinkster Dog og kalle et barn Cherokee (er det rasistisk?), men en bok, hvor enn kort den er, bør ha en historie, gjerne en god en, å fortelle.

«Weetzie Bat» har dessverre ikke det.

Den er bare kjedelig og en anelse pretensiøs.

Styr unna.

Tittel: Weetzie Bat
Utgitt: 1999
Forlag: Gyldendal
Sider: 90

Terningkast: 1


 

Denne boken leste jeg for tre år siden, og jeg var ikke begeistret jeg heller. Dog har jeg anbefalt andre å lese den rett og slett fordi jeg vil høre/lese andres reaksjon på boken. Det ser ut som vi to er ganske enig i den totale vurderingen av romanen, men noe er det med den, for jeg husker den fortsatt. Det kan jeg ikke si at gjelder for alle historier jeg leser, men årsaken til at jeg husker den er fordi jeg følte det var en underlig historie.Mitt innlegg om boken kan du lese her, om du vil.

leseriet

03.07.2015 kl.18:23

Mari: Hadde jeg skrevet min korte anmeldelse med en gang jeg var ferdig med boka, ville jeg garantert skrevet en enda mer nådeløs anmeldelse. Kanskje ville jeg også brukt et par banneord. Så sterkt mislikte jeg den. Men jeg venta noen dager med å skrive om boka, det roet meg.

Takk for kommentaren. Skal stikke innom og lese anmeledelsen din.
hits