leseriet

Hei. Jeg heter Mohammed og er opprinnelig fra Somalia. På denne bloggen kommer jeg primært til å skrive om bøker og film; anmeldelser, tanker om litteratur/film og nyheter om forfattere/regisører/filmer som jeg har stor sans for.

Siste innlegg

Lenker

Bloggdesign

Snakehead av Anthony Horowitz


«Han kastet seg på magen ett sekund før en sveipende kaskade av maskingeværkuler som kom ingensteds fra, splintret greiner og rev i stykker løv. Det kom en ny eksplosjon som var mindre kraftig enn den første. Denne begynte på bakken og sendte en ildsøyle til værs. Alex la hendene beskyttende over hodet. Jord og sand deiset ned på alle kanter rundt ham. Han var i en krigssone. Dette overgikk alt annet han noensinne hadde opplevd.» Snakehead

BOK: Alex Rider har akkurat returnert fra verdensrommet og tilbringer noen dager i Australia for å komme seg etter påkjenningene fra hendelsene i «Ark Angel» når han blir kontaktet av ASA, Australias svar på MI6. Organisasjonen og dens leder, Ethan Brooke, har ikke kunnet unngå å høre om hans bragder i den britiske søsterorganisasjonen tjeneste, og nå ønsker de hans hjelp i en viktig hasteoperasjon.

Overveldet av den store pågangen med båtflyktninger, har Brookes organisasjon fått til oppgave om å knuse smuglingsnettverkene i Øst-Asia som tjener rått på å bringe de desperate flyktningene til australsk farvann.  Fremst av disse nettverkene er en mektig og hensynsløs kriminell organisasjon kalt «slangehode». Brookes plan er at Alex og en av ASAs fremste agenter, skal gi seg ut for å være afghanske flyktninger, slik at de kan kartlegge ruten og de logistiske innfartsårene til smuglerne.

Alex er som en del ganger før lite interessert. Det eneste han ønsker er å fly hjem med Jack, som har kommet den lange veien fra London for å ta ham med hjem. Men det er før han finner ut at agenten Brooke ønsker å spleise ham med, Ash, var en god venn av foreldrene. Så god faktisk at han var forlover da John og Helen Rider giftet seg.

Sentimentalitet er likevel ikke en av Ashs mest fremtredende sider. Og til tross for de gode skussmålene Brookes gir Alex, vil Ash ikke risikere livet før Alex viser at han kan overleve under vanskelige kår. Det gjør han, men bare så vidt.

Ikke at det teller så mye.

Med en gang han og Ash lander i Bangkok, er både operasjonen og deres hemmelige identitet avslørt. Og snart må Rider overleve både snikmordere, Muay Thai-spesialister, korrupte og ondskapsfulle leger som tjener store penger på å høste organer og en skurk med en spesiell lidelse og en forfinet smak når det kommer til tortur.

Og alt dette før han blir klar over at en av hans mest dødelige fiender har bestemt seg å komme ut av skyggen for å gjøre maksimal skade.

«Snakehead», den sjuende boken i serien om den fjorten år gamle spionen Alex Rider, serverer det meste og beste av hva en etter hvert venter av serien; godt iscenesatte actionscener, et interessant premiss, driv, lekenhet og gode skurker. Den inneholder samtidig også noe av det jeg misliker mest ved serien; skurker som i det ene øyeblikket ikke kan vente med å kverke Rider, men som i det neste har all verdens tid til å gi seg inn på lange tilståelser. Og verst av alt; skurker som forklarer hvilke feller de har lagt omkring.

Jeg vet at disse bøkene er ungdomsbøker og at en (kanskje) bør jekke ned forventningene til realisme i en serie om en fjorten år gammel spion, men det er ingen grunn til at skurkene skal ta lufta ut av ballongen ved å komme med flersidige tilståelser/avsløringer. Det er svakt når det skjer i Bond-filmene, og det er svakt her også.

Ellers er «Snakehead» en av de bedre bøkene i serien.

Anbefales med forbehold.

Tittel: Snakehead
Utgitt: 2008
Forlag: Cappelen Damm
Sider: 400

Terningkast: 4


hits