leseriet

Hei. Jeg heter Mohammed og er opprinnelig fra Somalia. På denne bloggen kommer jeg primært til å skrive om bøker og film; anmeldelser, tanker om litteratur/film og nyheter om forfattere/regisører/filmer som jeg har stor sans for.

Siste innlegg

Lenker

Bloggdesign

Alt annet enn sannheten av Ranja Bojer


"Han nølte, men fikk til slutt stotret fram, mellom langtrukne vokaler, at hun hadde jo vært og tatt en blodprøve her om dagen. Han så på henne et brøkdels sekund og fortsatte å stirre på dataskjermen mens han beveget på musa. Så greide han, med mye strev, å si at nå hadde altså resultatet kommet. Mer nøling og virring og stirring på dataskjermen før han kom til saken: Hun måtte nok ta en ny test, for den første hun hadde tatt var positiv."

Zanzibar, den lille øya utenfor Tanzania som i flere hundre år var brohodet for slavehandelen i Øst Afrika, er åstedet for brorparten av handlingen i debutanten Ranja Bojens debutbok: «Alt annet enn sannheten». Det er mye positivt og et par ikke fullt så positive ting jeg skal si om boka, men først kort om hva boka handler om.

Maria er en ung kvinne fra Trondheim som ikke skiller seg noe særlig ut fra sine jevnaldrende; hun er i jobb, har så vidt rukket å komme seg over eksen med hjelp fra et par én-natts-eventyr og trives med der hun er i livet. Men ting kan alltid bli bedre, og når broren Simon vinner et par billetter til Zanzibar og spør om hun vil bli med, lar hun seg ikke be to ganger.

Øya er enda mer innbydende enn Maria og Simon hadde forventet; været er fantastisk, vannet er asurblått og øyas hovedsakelig muslimske befolkning er langt mer vennlige enn de trodde med tanke på hva de har sett på nyhetene om steder der muslimer er i flertall.

Ikke at øya ikke har noen av de samme problemene som plager en del land på fastlandet; fattigdommen er godt synlig og generasjonskonfliktene og de voksende hiv-relaterte utfordringene, enda den langt fra er like truende som i Tanzania, utgjør en fare man må være bevisst på.

Det siste glemmer Maria. Mens hun og Simon er ute en kveld, møter hun Abdallah. Han er like gammel som hun, pen, veltalende og annerledes. En stimulerende samtale leder til hotellrommet, og deretter skjer det som pleier å skje.

Vel hjemme oppdager Maria, som sitatet over hinter om, at hun er hiv-positiv. Sjokket nyhetene gir henne går raskt over til sinne. Og dermed gjør hun et impulsivt valg: hun bestemmer seg for å dra til Zanzibar og konfrontere Abdallah, og om nødvendig stoppe ham fra å ødelegge andres liv.

 Men det er enklere sagt enn gjort. Ikke bare kjenner hun ikke etternavnet hans, hun har heller ikke et bilde av ham som kan gjøre det enklere for andre å hjelpe henne med å identifisere ham. Og selv hvis hun hadde bildet, hvor god en ide er det egentlig å utsette seg for en slik fare? Og hva vil hun gjøre når ting ikke går hennes vei?

«Alt annet enn sannheten» er, i likhet med en del bøker jeg har anmeldt, en av disse bøkene som minner deg sterkt om de moraliserende bøkene du pleide å lese på ungdomsskolen om sosiale og helserelaterte problemer.

Hvis du har lest en, har du lest ti, og hvis du vet hvordan én sluttet, vet du også moralen i titalls bøker av samme sort. Spenningen ligger derfor ikke i hvordan boka vil slutte, men den særegne veien den vil ta for å bringe leseren dit. Og jeg kan ikke si annet enn at jeg hadde stor fornøyelse av reisen.

Jeg har likevel et-par tre problemer med boka: de to første handler om et par avstikkere: ett om Zanzibars historie og ett om noen lokale karakterer, som jeg ikke satte pris på i det hele tatt. Begge disse avstikkerne er totalt unødvendige (slik jeg ser det). I tillegg gjør de noe boka trengte lite av; de hemmer det som er av driv i historien.

Det tredje problemet er en spoiler, så jeg skal ikke stave det ut. Men la meg si det sånn; det minnet meg så sterkt om en noen år gammel skandale rundt den Sørafrikanske presidenten Jacob Zuma at jeg brast ut i latter.

En bok som tar opp hiv/AIDS-problematikken bør ikke vekke slike assosiasjoner.

Ellers er «Alt annet enn sannheten» en godt skrevet bok. Historien er troverdig, karakterene er levende og vekker empati og forfatteren evner på en beundringsverdig måte å bringe oss og sansene våre til Stone Towns gater.

En forfatter å holde øye med.

Tittel: Alt annet enn sannheten
Utgitt: 2014
Forlag: Margbok forlag
Sider: 213
 
Terningkast: 4

Anita Ness

04.03.2015 kl.20:54

Interessant å lese. Jeg har fått med med Bojers debut og lansering her i Trondheim (ja, jeg bor her), men har ikke lest boka . Faren hennes, ; Jan Bojer Vindheim, er en kjent lokalpolItiker for Miljøpartiet De Grønne , og sakprosaforfatter. (Vestens mysterier, med fler) Men det ble jeg enda litt mer fristet til å gjøre nå.. :)

leseriet

04.03.2015 kl.21:25

Anita Ness: Må si at av alle norske debutanter jeg har lest i løpet av det siste året, er hun en av de mest imponerende. Særlig fordi hun løftet blikket og hadde noe å melde med denne boka. Med et par stramninger, tror jeg denne kunne feid andre debutanter av banen. Ikke minst Terje Vesaas-nominerte "Europa" , som ikke vekket interessen min i det hele tatt.

Og takk for "Ikke si at du er redd". Falt for den allerede etter et par sider. Skal lese den i løpet av neste uke.

Anita Ness

04.03.2015 kl.21:55

Oj, da må jeg virkelig sjekke ut Bojers bok..:)

Så bra at du er fanget i Catozellas bok.:) Den tar seg dessuten stadig mer opp dess lenger man kommer ut i boka. Også spent på hvordan du vurderer den utfra din bakgrunn fra landet..

Ranja Bojer

06.03.2015 kl.16:11

Hei, Mohammed!

Tusen takk for at du har anmeldt boka mi. Det setter jeg svært stor pris på.

Kjempefin blogg du har. Ble veldig glad da jeg fant den.

Men jeg lurer veldig på en ting: Hva mente du med kommentaren om Jacob Zuma? Har jo fått med meg en del av skandalene rundt ham generelt og rundt ham og aids spesielt, men jeg skjønner ikke koblingen til boka mi. Hvis du ikke kan skrive det her uten å avsløre handlingen, kanskje du kan svare meg på e-post? Jeg er svært nysgjerrig.

Vennlig hilsen

Ranja

leseriet

06.03.2015 kl.17:35

Ranja Bojer: Hei Raja. Først, gratulerer med utgivelsen. Som du sikkert husker var Zuma involvert i en sex-skandale i 2005/2006 der han ble saksøkt den hiv-positive datteren til en nær venn. Kvinnen (tror hun var i trettiårene) saksøkte ham, og under rettssaken som fulgte sa han at han dusjet like etter samleiet.

Kommentaren i "Alt annet enn sannheten" som vekket assosiasjonen faller på side 182, der Abdallah kommer med en replikk om sin identitet kontra AIDS. Jeg har en mistanke om at han baserer uttalelsen sin på WHO studien med det spektalulære resultatet for noen år siden, men jeg tror det kunne vært løst på en annen måte.

Du er en sjelden debutant som har noe viktig å si og en empatisk og medrivende å si det på. Og for å gjenta meg selv, gleder jeg meg til å følge karrieren din i årene som kommer.

Hilsen
Mohammed

leseriet

06.03.2015 kl.17:38

leseriet: Ranja, ikke Raja (haha)
hits