leseriet

Hei. Jeg heter Mohammed og er opprinnelig fra Somalia. På denne bloggen kommer jeg primært til å skrive om bøker og film; anmeldelser, tanker om litteratur/film og nyheter om forfattere/regisører/filmer som jeg har stor sans for.

Siste innlegg

Lenker

Bloggdesign

After Dark My Sweet av Jim Thompson


Bill "Kid" Collins er mye; impulsiv, av og til paranoid, eksbokser, småkriminell, gæren og nå en rømling fra en psykiatrisk institusjon. Men han er ikke hva man vil kalle en beregnende type. Det er derimot Fay Anderson, enken han møter på en kneipe mens han er på rømmen. Hun er også farlig glad i alkohol og tvilsomme menn, i den rekkefølgen. Og når Collins slår ned en mann foran henne, titter hun opp fra glasset og blir oppmerksom på ham. Det endrer kursen livet hans var på. 

Ikke at han har noe imot det. Boksekarrieren var død allerede før han ble lagt inn på psykiatrisk. Han har derfor ingen illusjoner om å gjøre et comeback. I hvert fall ikke i ringen. Men det betyr ikke at han ikke har de samme drømmer og håp som unge menn på egen alder: etablere seg, leve fritt og komfortabelt, og nyte omgang med det motsatte kjønn.

Sånn sett kan man si at han spreller ved vannkanten og er mer enn klar nok til å bli plukket opp av en kvinne som Fay Anderson. At hun gjør det med en blanding av likegyldighet og overlegenhet, får ikke entusiasmen hans til å skrumpe. Tvert om. Den øker bare hans fascinasjon for henne og krydrer den magnetiske tiltrekningen hun har på ham.

Beruselsen er likevel bare kortvarig. Kort tid etter at hun har brakt til huset sitt, avslører hun motivasjonen sin: både hennes kompanjong og hun selv ønsker hans hjelp med å kidnappe et barn. Sønnen til en av statens rikeste menn.

Collins er naturlig nok skeptisk. For det første byr forbrytelsen ham imot. Greit nok har han både slått menn og stjålet fra dem. Men han har aldri sunket så dypt at han har måttet skade barn. For det andre er han ganske sikker på at folk som Fay og partneren hennes, folk med større grådighet enn skrupler, før eller senere vil konkludere at det er enklere og bedre å spandere en kule på typer som ham enn det er å forære en andel av byttet.

Likevel velger han å skyve mistankene sine til side og fokusere på de praktiske utfordringene knyttet til planen. Og når Onkel Bud, Fays partner, forklarer planen, må Collins motvillig innrømme at den er godt gjennomtenkt. Det er kanskje ikke spesielt overraskende med tanke på at onkel Bud en gang var en purk. Han vet åssen kollegaene tenker, og han er ikke i tvil om at den kvart millionen som de kommer til å kreve for guttebarnet er så godt som deres.

Dessverre har han ikke tatt med i betraktning Collins? paranoia, Fays kverulerende natur, politiets oppfinnsomhet og skjebnens lune.  

Før det hele er over, er flere av deltakerne døde. Og hva verre er, Collins er overbevist om at en av hans medskyldige ønsker å drepe barnet.

Hvorfor du bør lese den

«I kveld min elskede» er ikke like god som «Hard by», heller ikke er den i like stor grad et karakterstudie  som «Fikserne». Den er likevel røff, intrigefull, spennende og godt skrevet noir.

Fokuset er ikke, som man skulle tro, på kidnappingen, forhandlingene med politiet eller på overraskende vendinger. I stedet er det et slags kammerspill, der det meste av handlingen finner sted innendørs. Det er klaustrofobisk, sitrende og uten tvil interessant. Men det kunne vært bedre. Mye bedre.

Anbefales med forbehold.

Tittel: I kveld, min elskede
Utgitt: 1992 (utgitt i 1955 i USA)
Forlag: Cappelen
Sider: 173

Terningkast: 3

#bok #bøker #anmeldelse #noir-bøker
hits