leseriet

Hei. Jeg heter Mohammed og er opprinnelig fra Somalia. På denne bloggen kommer jeg primært til å skrive om bøker og film; anmeldelser, tanker om litteratur/film og nyheter om forfattere/regisører/filmer som jeg har stor sans for.

Siste innlegg

Lenker

Bloggdesign

Høye hæler-en skoselgers bekjennelser av Mirja Tervo


Enda jeg liker å tro at jeg møter alle bøker med et åpent sinn, er jeg ganske sikker på at jeg, som mange andre, bruker tidligere erfaringer til å plukke opp og lese en del bøker med stor velvilje, mens andre blir ofre for mine små og store fordommer mot sjangrene bøkene tilhører, temaene de tar opp eller av og til fordi jeg ganske enkelt ikke ser at det er mulig å si noe vettug om noe så trivielt.

Eksempel på bøker som har vært offer for en generell motvilje (eller er det snobberi?) fra min side inkluderer Hunger Games-bøkene, alt som heter kiosk-litteratur, bøker om mat, bøker om friluft og sist men ikke minst; bøker i det jeg vil kalle "integreringsindustrien" (se Amal Adans bøker).

Jeg har gode grunner for denne, ofte generelle, avvisningen. Minst et par av dem er gode: Jeg mener for eksempel at det er bortkastet tid å lese Susan Collins' utvannede versjon av Koushun Takamis "Battle Royale", og hvis det var opp til meg ville enhver bok som bruker trekantdrama som en motor for en bi-historie, fortjener å bli plassert bakerst i lesekøen.

Den finske etnologen Mirja Tervos "Høye hæler-en soselgers bekjennelser" burde delt samme skjebne. Det var ikke få ting som talte for at det også burde ha skjedd. For det første skriker tittelen, "Høye hæler", trivielt og uinteressant, i hvert fall gjorde det det. For det andre har jeg ikke noe forhold til emnet ettersom jeg ikke vokste opp i et samfunn hvor de var et symbol på sensualitet, makt og frigjøring. Det interesserte meg like lite som en bok om hvordan pakkis blir til (og her referer jeg ikke til en menneskegruppe!).

Så feil kan man altså ta.

Først kort om Mirja Tervos prosjekt: Like før finanskrisen sendte sjokkbølger over hele verden, bestemmer etnologen seg for å skrive om høye hæler, deres tilblivelse, estetikk, plass og verdi. Men hun ville ikke skrive en historiebok. I stedet ville hun være ute i "feltet", der det skjer. Mer konkret ville hun jobbe i en luksusbutikk som selger ekslusive sko for kvinner. Høyhælte sko. 

Fordi Norden er et område hvor egalitarismen er så rotfestet at de fleste kvinner i yrkeslivet ikke har et altfor sterkt forhold til høyhælte sko (bortsett fra i julebordsesongen), faller valget på verdensmetropolen New York. Eller rettere sagt, valget passer som fot i hose, siden hun allerede har flyttet dit sammen med mannen, som har fått jobb på et av byens universiteter.

Ikke lenge etter ankomsten og ad omveier får Tervo jobb på en såkalt sko-salong i Manhattan. En av byens store. Arbeidsbetingelsene der er langt fra hva en arbeidstaker fra Norden er vant til: for det første får de ansatte ikke en grunnlønn, de jobber for kommisjon. For det andre må de selge sko for 3500 for å få minstelønn. Den som ikke klarer det i to uker på strekk, får sparken.

Bitterheten, stresset og urettferdigheten ved jobben og arbeidsbetingelsene aksepteres fordi alle de ansatte er mer opptatt av mulighetene. Den ærgjerrige og fokuserte har nemlig anledning til å tjene mer enn 140 000 dollar i året. Det blir Tervo informert om allerede under intervjuet. Det er skryt eller villedning fra intervjuerens side.

Men er jobben verdt det? Og hva er det med høyhælte sko som gjør at de er så innbringende og så ladet med symbolikk? Og er det egentlig sant at finske og nordiske kvinner bryr seg lite om disse skoene?

Hvorfor du bør lese den

Det er det "Høye hæler" handler. Men heldigvis ikke kun det. Den handler også om økonomi, klasse og merkevare.

At boka likevel ikke er like tørr som disse buzzordene, kan tilskrives menneskene forfatteren introduserer oss for mellom permene.

Hvis du er som meg og det første du tenker på når du hører "skoselger" er Al Bundy, hovedpersonen fra "Våre verste år", vil du mer enn heve blikket når du møter en tidligere lege, en atlet som en gang deltok i OL, en pensjonert baseballproff og en finansspekulant fra Wall Street som alle selger sko.

Om annet vil du i det minst, akkurat som jeg gjorde, lære at vi alle har godt av å minnet på at fordommer, hvorenn enkle de er å knuge seg til, fortjener å bli utfordret og avslørt for det de er; dumme og meningsløse.

Må hver bok gjøre det, og må den være like overraskende god som "Høye hæler ".

Anbefales.

Tittel: Høye hæler
Utgitt: 2014
Forlag: Spartacus forlag
Sider: 204

Terningkast: 5

hits