leseriet

Hei. Jeg heter Mohammed og er opprinnelig fra Somalia. På denne bloggen kommer jeg primært til å skrive om bøker og film; anmeldelser, tanker om litteratur/film og nyheter om forfattere/regisører/filmer som jeg har stor sans for.

Siste innlegg

Lenker

Bloggdesign

A Kiss Before Dying av Ira Levin


"Døra til kleskottet var lukket opp, og innrammet av døråpningen stod en mann i regnfrakk og med hansker på hendene. Han var høy og blond, og i høyre hånd holdt han en stor pistol." Et kyss før døden

"Et kyss før døden" har stått i bokhylla mi i årevis uten at jeg noen gang har følt en trang til å lese den. Ennå vet jeg ikke hvorfor. Kanskje av latskap. Kanskje fordi jeg har det med å prioritere lånte bøker, nyere bøker, anbefalte bøker, osv., foran de som anklagende stirrer på meg fra min egen bokhylle. Det er jeg ikke alene om, tror jeg. Eller hva?

Vel, nå er den lest.

Premisset i boka er enkelt nok: En ung mann med ambisjoner om å klatre velstandsstigen ved å forføre og ekte døtrene til rike familier, sklir ut i uføre. Det skjer når han finner ut at kjæresten, den nitten år gamle datteren til en industrimagnat, forteller ham at hun er gravid.

Problemet er at faren hennes, en lite tilgivende mann som har kastet ut moren hennes etter å ha funnet ut om en "tabbe" hun skal ha holdt skjult i åtte år, garantert vil gjøre henne arveløs når han finner ut at hun bærer på en bastard.

I et forsøk på å redde drømmen, ber han først kjæresten, Dorothy, om å ta abort. Men med en gang alternativet kommer på bordet, aner både han og vi at hun ikke er begeistret for det. Tvert imot mener hun at graviditeten er det lille puffet forholdet deres trenger for å ta det siste steget; gifte seg.

Senere faller anklager om naivitet og rosenrød tenking på grunn av oppvekst der hun vasset i penger. Sukkersøte ord følger hakk i hæl og balsamerer de såre følelsene anklagene skaper, og til slutt klarer den (i starten) navnløse unge mannen å overtale Dorrie til å ta piller han vil skaffe fra universitetets langer. Eller gjør han det?

Svaret får han dagen etter når Dorrie kommer til forelesningen og påstår at pillene ikke virket. Påstanden overbeviser den unge mannen om to ting; for det første at forholdet har kommet til veis ende, og for det andre at han ikke annet alternativ enn å drepe henne dersom han skal holde planene sine på stø kurs. Men hvordan skal han gå frem?

Siden ambisjonene hans alltid har krevd gjennomtenking og planlegging, er det ikke overraskende at han gjentar metoden. Forskjellige alternativer for å sende Dorrie tidlig i graven blir vurdert og forkastet. Til slutt står han igjen med to alternativer: gift og selvmord.

Men det er bare begynnelsen på besværelsene hans.

Hvorfor du bør lese den

Enda jeg liker intrikat plottede krimbøker like mye som andre boklesere, så er jeg er enda større fan av bøker som kalles sjangerens "Fargo" eller "En enkel plan". Både Coens brødrenes berømte film og Scott Smiths roman og filmen som ble adaptert fra den, starter med et enkelt premiss som omstendighetene får til å bli et løpsk tog. Og hver sving dette imaginære toget tar, bringer større risiko, som krever enda større innsats for å nå det opprinnelige målet.

"Et kyss før døden" er en slik bok, og jeg hadde store fornøyelse av å lese den.

Anbefales sterkt!

Tittel: Et kyss før døden
Utgitt: 1998 (min utgave, utgitt 1. gang på norsk 1954, engelsk 1953
Forlag: Gyldendal
Sider: 272

Terningkast: 6

hits