leseriet

Hei. Jeg heter Mohammed og er opprinnelig fra Somalia. På denne bloggen kommer jeg primært til å skrive om bøker og film; anmeldelser, tanker om litteratur/film og nyheter om forfattere/regisører/filmer som jeg har stor sans for.

Siste innlegg

Lenker

Bloggdesign

The Burning Room av Michael Connelly


"The man's mouth was open in a silent scream. His eyes were directed upward as if beseeching God for mercy. Deep down Bosch knew that the dead were the dead and they no longer suffered the cruelties of life, but even so he felt like saying, Enough is enough." The Burning Room, s. 3

Før Orlando Merced ble et verktøy for en av de ambisiøse politikerne i Los Angeles, var han en enkel gitarist i et mariachi-band. Når han og bandet ikke spilte på brylluper, bursdagsfester og andre sosiale tilstelninger, kunne man finne dem på Echo Park der mange av byens mariachi-band pleier å komme sammen for å måle evner mot hverandre og vente på kunder.

Men når Merced blir truffet Merced av en kule som planter seg i ryggsøylen, er karrieren plutselig over. Han får ikke engang tilfredsstillelsen av å se politiet arrestere en gjerningsmann. Etterforskningen konkluderer nemlig med at kulen ble utløst i en konfrontasjon mellom gategjenger, og at de ikke kommer noen vei.

Verken gjengkrig eller skyteepisoder der uskyldige havner i midten er unormalt i en storby som Los Angeles. Og spesielt ikke på østsiden av byen, der kriminaliteten er stor, fattigdommen større og polititilstedeværelsen minimal.

Så episoden vekker ikke oppmerksomhet fordi dets brutalitet overstiger en grense byen ikke har sett før, eller fordi Merced utgjør dråpen som får begeret til å renne over. Den får oppmerksomhet simpelthen fordi den kommer som bestilt for den oppadstigende politiske stjernen Armando Zeyas, et byrådsmedlem med et desperat behov for politisk vind som kan hjelpe ham til å innta ordførersetet.

Dermed blir Merced hentet fra rehabiliteringssenteret, kledd i den samme blodige skjorta han hadde på seg den skjebnesvangre kvelden og rullet inn på podiet der en oppildnet Zeyas maner tilhørerne, både de foran ham og de som sitter hjemme, om å gi ham deres stemme slik at han kan rydde opp i likegyldigheten som altfor lenge har blitt til del for ofre i de fattige bydelene.

Ti år senere, våren 2014, dør Merced. Rettsmedisineren fastslår at han omkom på grunn av kulen som nå lirkes ut av ryggen hans, og saken klassifiseres som en såkalt "Cold case", altså en gammel og uoppklart kriminalsak. Og her kommer helten vår, jazz-entusiasten og alenefaren Hieronymus "Harry" Bosch inn.

Avdelingen for uløste saker, der Bosch jobber, skal egentlig bare vurdere hvorvidt kulen leder til spor. Ikke noe mer. Ikke noe mindre. Hvis kulens særegenhet(er) gir treff i statlige eller føderale registre, skal saken gjenåpnes. Hvis ikke, skal den føyes til de 10 000 uløste andre sakene som ligger på vent.

At Harry og hans nye ferske og unge partner, Lucia Soto, likevel blir bedt om å åpne saken til tross for det negative resultatet på kulen, skyldes at Zeyas fortsatt har mektige allierte i byrådet, selv om han selv ikke lenger er ordfører. I hvert fall delvis. Bosch mistenker også at det kan ligge andre motiver bak hvorfor han og ferskingen Soto er satt på en sak med nesten ingenting å gå på.

Hans mistanker blir ikke mindre av at han blir bedt om å fronte saken for media. Bosch har aldri vært glad i media, og når han lufter ut frustrasjonen sin overfor for sjefene om at han heller vil bruke tiden sin på å arbeide i stedet for å bekymre seg for de optiske sidene av saken, får han en utvetydelig beskjed om at noe annet alternativ ikke finnes.

Han blir ikke mindre forbannet og paranoid når han ser hvordan ledelsen kynisk bruker Sotos etniske bakgrunn og hennes medieimage som stammer fra en skuddveksling der hun tok livet av to kriminelle og hold i stand mot to andre. Eller er det hun som bruker dem?

Uansett går det ikke lang tid før Bosch og Soto kommer på sporet av en kaldblodig morder med flere liv på samvittigheten. Men enda før det, oppdager Bosch at Soto har helt andre motiver i sitt arbeid enn det som tjener Merced-saken. Motiver som ikke bare kan koste saken dyrt, men som også kan føre til at hans byråkratiske rivaler i politiet endelig får has på ham.

"The Burning Room" inneholder alt det du kan vente deg av veteranen Michael Connelly; spenning, byråkratiske intriger, politiske overtoner, et intrikat og interessant plott, en beintøff ny karakter og et fullt ut tilfredsstillende klimaks.

En maktdemonstrasjon fra en av den moderne krimlitteraturens største. 

Anbefales sterkt!

Tittel: The Burning Room
Utgitt: 2014 (Engelsk versjon)
Forlag: Little & Brown/Hachette
Sider: 388

Terningkast: 5 


hits